Bygglovsritning
Hur går bygglovsprocessen till?
Du bör ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun som fastigheten ligger i. Om byggnadsnämnden anser att bygglov behövs, kan du få vägledning av nämnden gällande råd kring ansökan.
Det är hos byggnadsnämnden i kommunen som du ansöker om bygglov. Ansökan ska vara skriftlig och behöver innehålla nödvändiga uppgifter såsom ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att kunna handlägga ansökan och fatta beslut. För att du ska kunna få ett beslut snabbt, är det viktigt att handlingarna är korrekta och tydliga. Vi på ELF bygglovsritningar erbjuder detaljerade ritningar och beräkningar när det kommer till situationsplan, konstruktionsritning, eventuell energiberäkning samt plan- fasad- och sektionsritning.
Så fort din ansökan kommit in till byggnadsnämnden, gör de en första granskning av ärendet. De kontrollerar då om åtgärden verkligen kräver bygglov. Vid den första granskningen kontrolleras också om ansökan är komplett, det vill säga om alla nödvändiga handlingar finns med. Även ritningarnas kvalitet och tydlighet bedöms.
Om ansökan är ofullständig förelägger byggnadsnämnden dig som sökande att inom en viss tid komplettera ansökan med det som saknas. Att en ansökan är ofullständig kan innebära att den helt saknar någon uppgift eller ritning som krävs för prövningen. Men det kan också vara så att ritningarna inte är utförliga nog eller av tillräckligt bra kvalitet. Vi på ELF garanterar ritningar av god kvalité för att bygglovet ska gå igenom.
Du får slutbesked då byggnadsnämnden godkänt bygglovet, vilket sker när alla kraven är uppfyllda.
Vad kan vi erbjuda för ett lyckat bygglov?
Det finns krav från byggnadsnämnden på hur ritningarna ska struktureras. Kraven gäller angående layout samt uppgifter som bör finnas med i ett komplett bygglov. Vi på ELF besitter den kompetens som krävs för en godkänd bygglovsansökan där samtliga krav uppfylls.
Nedan finns ett antal krav och uppgifter som krävs i ett lyckat bygglov som vi på ELF bygglovsritningar tar på oss ansvaret att utforma på ett korrekt sätt:
Situationsplan
Situationsplan redovisar mark, vatten, avlopp, elektriska installationer och bredbandsanslutningar. Dessa ritningar är normalt sätt givna i skala 1:400 eller 1:500.
Markplaneringsritning
Markplaneringsritning innehåller bland annat höjder, markbeläggning, biluppställningsplatser, anordningar för avfall och lek, samt redovisning av nyplantering och vilka träd som ska fällas/bevaras.
Planlösning
Planlösningen ger en illustration som visar förhållandet mellan rummen, utrymmen och andra fysiska delar i bostaden. I planritningarna ingår visuell beskrivning på våningsplan, alla rum i bostaden och även rummens tänkta funktion (kök, badrum, sovrum).
Fasadritning
Fasadritning innehåller planer och snitt som redovisar storlek på schakt och aggregatrum samt förläggning huvudstråk för kanalisation.
Skalenliga ritningar
Fasadritningar, sektionsritningar och planritningar räknas skalenligt 1:100. Detta innebär att 1 cm på ritningen ska motsvara en meter i verkligheten.
Ritningshuvud
Alla bygglovsritningar har ett ritningshuvud i form av en ruta längs ned i det högra hörnet, där information samlas för bygglovet. Det är av stor vikt att rätt information anges: Detta garanterar att ärendet hanteras smidigt och säkert. Ritningshuvudet bör korrigeras och ändras även vid förändringar av befintliga dwg och rvt filer. Fastighetsbeteckningen är essentiell information som skall finnas i ritningshuvudet.
Priser
Vi löser det administrativa arbetet åt dig under hela processen genom att sköta kontakten med kommunen. Alla eventuella korrigeringar åtgärdar vi helt kostnadsfritt så du kan luta dig tillbaka under hela bygglovsprocessen.
- 1-30 kvm: 2995:-
- 31-70 kvm: 4995:-
- 71-150 kvm: 7995:-
- Ändringar av befintliga ritningar (dwg eller rvt): 995:-